keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Haikeutta ja uuden odottelua

Tiedättekö sen viisaan päätöksen, että uutta ei hankita jos samalla ei luovuta jostain vanhasta? Useilla tämä sääntö toimii etenkin vaatehankinnoissa. Uusi houkuttaa, ja vanhalle keksii monia syitä miksi se joutaa jo vaikkapa kierrätykseen. 

Mutta entä jos sitä uutta ei edes halua, vaan tahtoisi pitää kiinni vanhasta? Nyt en aja takaa enää vaatekappiasioita, vaan otetaan esimerkiksi vaikkapa niinkin yksinkertainen käsite kuin rannikkolinnake !! 

Ihana, kiehtova, kaunis, salaperäinen, lumoava Örö on nyt pakon edessä. Uutta pukkaa vaikka vanha kelpaisi kutakuinkin kaikille! Entinen omistaja luopuu ja uusi ottaa saaren vastaan. Hyväähän tässä on lähinnä se, että Örötä ei olla heittämässä kokonaan romukoppaan. Örössä uusi aika on edessä keväällä 2015. Siihen asti linnake on sotilasalue, jossa liikkuminen on luvanvaraista. Mutta mitä oikeasti tapahtuu vuoden 2015 aikana ja sen jälkeen? Se mitä Örössä tulee tapahtumaan, on jo suunnitteilla. Mutta mitä sen seurauksena tapahtuu itse Örölle, se jääpi nähtäväksi. 

Kiinnostusta luulisi ainakin riittävän, sillä Örö nyt vaan on huiman hieno paikka. Luontoarvot ovat yhdet maamme monimuotoisimmista. Saarelta on tavattu yli 1600 perhoslajia. Lintujen muuttoja ees ja taas pääsee seuraamaan hyvin, ja on ihme jos ei joka päivä näe jokusta merikotkaa. Nelijalkaisia vilistäjiä on laidasta laitaan. Saarella on mukulakivettyä tietä reilu kymmenen kilometriä. Kolme tykkipatteria. Kaksi satamaa. Kuutisenkymmentä rakennusta, joista abouttiarallaa puolet on Venäjän vallan aikaisia. Kilometrikaupalla soran ja hiekan sekaista rantaviivaa. Mainioita mustikkametsiä. Ämpärikaupalla kanttarelleja. Ja mikä historia!! Siitä ei nyt tässä yhteydessä enempää, joku lienee kirjoittanut aiheesta joskus jopa kirjan :) Ja uuttakin on jo työn alla. 

Merivoimat luopuu Öröstä 2014 lopussa ja saaren uudeksi isännäksi tulee Metsähallitus vuoden 2015 alusta alkaen. Ja tämän myötä Öröstä muodostuu vetovoimainen käyntikohde kaikelle kansalle. Ensi kesänä voi vielä käydä fiilistelemässä linnakehenkeä "suljetulla alueella". Vuodesta 2015 eteenpäin tuo henki toivottavasti jää yhä elämään Öröhön, vaikka toiminnan luonne muuttuukin taasen linnakkeesta laidunmaaksi. 

Tänäänkin Örö lumosi, tässä muutama räpsy.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti