perjantai 26. heinäkuuta 2013

Työmatkailua

Lupailin avata hieman työreissujeni sisältöä. Tässä alkuun vähän miljöitä (taas..) joissa liikun. Pikkuhiljaa saanen koottua tänne linnakkeista laajemmankin paketin.

Kotitoimistoni (ja arkistojen) ohella työympäristöni on usein keltaisten kylttien takana. Vielä toistaiseksi saaristossamme on näitä herkkuja, eli saaria, joiden rantoja ei ole rakennettu täyteen kesämökkejä. Jokunen linnakesaari on vielä sotilasalueena, niin myös tämä suosikkisaareni Örö. Sotilasaluestatus tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että pääsy alueelle on luvanvaraista. Edellisessä bloggauksessa jo laitoinkin linkin mahdollisuudesta päästä Öröseen vielä tänä kesänä. Ensi kesänä käytäntö lienee siis yhä sama, ja vuosi 2015 tuonee tullessaan muutoksia. Millaisia, se jää nähtäväksi.





Sotalippukin liikuskelee entistä harvemmin saaristossamme. Linnakeaikakaudella sotaväen läsnäolo toi turvallisuudentunnetta saaristolaisille. Nettiaikakausi on toki helpottanut elämää monella tavalla, mutta ihmissilmää se ei vaikkapa sitten merialueen valvojana tule ikinä korvaamaan täydellisesti.





Tämä ilmavalvonta sen sijaan toimii vuosi vuodelta paremmin:) 




Sotilassaarten infraakin eilen jo ennätin hieman mainostaa. Yksi osa sitä on hyvä tieverkosto. Venäjän vallan aikana rakennetuilla linnakkeilla on useimmiten mukulakivettyjä katuja. Rakennusaikana nämä olivat paljaita reunasta reunaan, ja toisella laidalla kulki useimmiten kapearaiteinen rautatie. Reheväkasvuinen saaristomme valtaa kovaa vauhtia katuja takaisin itselleen. 





Linnakkeiden tykkipaterit ovat paikoin aika massiivisia rakennelmia. Tässä pitkäsääriselle tykkimiehelle
suunnitellut raput.





Yksi Örön erikoisuuksista on 12-tuumainen patteri. Alla olevassa kuvassa (kuva viime syksyltä) on järeä 12-tuumainen Obuhov-tykki, johon pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla. 





Järeitä tykkejä kunnostetaan, jotta ne säilyisivät myös tuleville sukupolville. Alla oleva kuva on viime syksyn kunnostusleiriltä. Lähes sadan vuoden ikäiset tykit sekä toisen maailmansodan ajalta peräisin olevat kasematit vaativat ison määrän huolempitoa säilyäkseen myös tuleville sukupolville. Näihin talkoisiin otetaan vapaaehtoisia mukaan :)






Linnake-elämä voi olla rankkaa. Tässä linnakkeen uskollinen taistelija kaikkensa antaneena. 



Reissussa ruokailu on oma lukunsa. Mikään ei voita kesäiltana kunnon grilliateriaa. Itse suosin näitä siirreltäviä grillejä. 




 Millaisia sinun työmatkat ovat?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti