keskiviikko 7. elokuuta 2013

Asuntokuumetta ilmassa

Olen useasti vuosia päivittäin aina haaveillut, että vielä joskus asun saaristossa. Ihanassa vanhassa talossa, jossa nurkat on vähän vinksallaan (kuten asukkikin), lokit riekkuvat taivaalla ja tuuli humisee nurkissa. Ympärillä yhteisö johon voi tarvittaessa turvautua. Käyn kyläkaupassa ostoksilla, ja aina tarvittaessa hyppään autoon ja pääsen käymään työreissuilla kuten nykyäänkin.

Toisinaan järjen ääni tavoittaa minut (tätä ei tapahdu kauhean usein...). Mutta toisinaan näinkin käy: olen sen verran levoton sielu, että ehkä minulle ei kuitenkaan sovi vanha puulämmitteinen talo, ja kohde josta ja jonne liikkuminen on aikataulutettua yhteysaluksen mukaan. Tämähän olisi se ihannetilanne, mutta tämänhetkiseen elämäntilanteeseeni se ei valitettavasti sovi. Taannoin asuin kaksi vuotta Utössä, eikä tuo aika kyllä mitenkään vähentänyt halujani asua jatkossakin lähellä merta (nykyisestä kodistani matkaa on lähes kolme kilometriä, ja välissä on sekä yksi kaupunginosa että peltoja). Tuolloin Utö-vuosina minulla ei myöskään ollut tarvetta liikkua työni vuoksi kuten tällä hetkellä.

Olin eilen työreissulla Uudessakaupungissa, ja kiertelin yhden työn alla olevan hankkeen puitteissa sikäläistä saaristoa. Reissasin autolla, siellä kun pääsee saaristoon ihan tietä pitkin. Kurvailin pääosin Pyhämaassa (Pyhämaa kuuluu nykyään Uuteenkaupunkiin), joka ihastutti jo keväisellä käynnilläni. Kylässä on muun muassa pikkuinen kyläkauppa, mainion lounaan tarjoava ravintola, oma koulu, ja  - tadaa!!! Omistusasuntoja myytävänä!!! 


Punainen talo - toistaiseksi ilman perunamaata.



Testasin autokatoksen - toimii! 



Talot ovat kivasti kumpuilevalla alueella.



Kaupunki rakennutti pari vuotta sitten puolenkymmentä uutta omakotitaloa uudelle kivalle alueelle. Punaisia taloja omalla isolla tontilla. Pikkuinen taajamatyyppinen yhteisö parin kivenheiton päässä kirkonkylästä. 

Monien sattumien summana nuo kaikki omakotitalot ovat yhä tyhjillään. Niissä ei ole asuttu ollenkaan, eli tarjolla olisi oma uusi asumaton koti, omalla pihalla ja autotien päässä! Muuttovalmiina! Kiertelin pihamaalla ja sain käydä parissa talossa sisällä. Jos minulla olisi nyt mahdollisuus muuttaa, niin voisin lyödä vetoa että eilisen jälkeen olisin jo pakkaamassa!! Aivan kuin minulle tehty koti! Helppo asua ja suht moderni. Se siis siitä vanhan talon haaveesta...kun en osaa remontoida, niin kuuntelen sitä järkeä:) Taloja on kahta kokoa. Pienempi on 4 h+k, 80 m² ja suurempi 5 h+k, 114 m. Siistejä taloja, varaava takka, kivan kokoinen terassi, toimiva pohja ja maisema aivan kuin Lapissa: saariston karun kaunista mäntymetsää! Meri ei näy taloille asti, mutta matkaa rantaan ei ole kauheasti. Kaupunkiin ajaa parikymmentä minuuttia, ja venepaikkakin kuulemma löytyy. 


 Tämän muuttovalmiimpi ei koti voi olla!


 Olisiko tässä sinun uusi postilaatikko? 


 Takapihan terassi ja upea metsämaisema. 

Saariston ja Lapin maisemat muistuttavat useasti toisiaan. Ja kumpaankin jää koukkuun! 

Suunnittelin jo sisustuksen ja pihan laittoa, puurappusille kukkaruukkuja ja talvella lyhtyjä, ja haaveilin aamukahvien juomisesta omalla terassilla luonnon helmassa. Autollekin löytyy oma soppi. Asunnot ovat oivasti keskellä metsää, mutta erakkona ei tarvitse asua, sillä taloja on todellakin useampia samalla alueella lähellä toisiaan. Koulukin on sitä kaipaaville ihan lähettyvillä, matkaa sinne ei ole kovinkaan montaa polkaisua.

Sitten se harvakseltaan joriseva järjen ääni pääsi valloilleen: käyn niin paljon Hesassa ja muualla idässä, että Ukin länsipuolelta matka olisi aina puolitoista tuntia pidempi, mennen tullen. Mutta josko tässä olisi jollekulle muulle oma koti? Näitä on siis kaikkiaan seitsemän. Väri tietenkin punainen :) 

Haaveiletko sinä tai joku tuttavapiiristäsi omasta kodista saaristossa? Tässä olisi tuhannen taalan paikka toteuttaa tuo haave! 



 Lauantailoton voi jättää omalla kylällä. Ja täältä löytyy Hankkija-tuotteita:) 

Kirkonkylällä on tietenkin "baari". Tämä on enemmän kyllä ravintola kuin baari, ruoka oli maittavaa ja puitteet tosi siistit. 

Yksi Pyhämaan tunnetuimmista nähtävyyksistä on Uhrikirkko. Aivan huimat katto- ja seinämaalaukset! 
Tämän vieressä on "uusi" kirkko - vuodelta 1804... 


Idyllinen Lyökin luotsiasema sijiatsee myös Ukin saaristossa. Kipusin tietenkin vahtitorniin! 

Ja palailin sieltä ruohonjuuri- tai tässä tapauksessa kait kaislanjuuritasolle: eilinen horisontti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti