sunnuntai 11. elokuuta 2013

Elokuinen Borstö

Kävin muutama päivä sitten työreissulla Borstössä. Sääennuste oli povannut aika keljua keliä merelle, auringon ohella tuultakin lähes metrin sekunnissa... Mutta ei voinut mitään, pakkohan se oli lähteä aamukuudelta kohti Kasnäsiä, josta edelleen veneellä Borstöhön. Ja että elokuussa pitää vielä pakata aurinkorasvakin mukaan, voi-voi sentään. Onneksi tuuliennuste osoittautui yläkanttiin laadituksi :) 


Aamu-usvaa saaristossa. 

Borstön kesätyöntekijät olivat vielä täydessä työn touhussa. 


Satamassa oli väljää, Merellä hiljenee totaalisesti elokuun koittaessa. 


Satamassa ollut ainokainen seilipaatti käväisi septitankilla ja suuntasi kohti Utötä. 


Borstö on toiminut linnakkeena vuodesta 1941 aina 1950-luvulle asti. Saarelle rakennettiin kaksi tykkiasemaa, joihin sijoitettiin 120 mm Armstrong-tykit. Linnakkeen käyttöön rakennettiin puolenkymmentä rakennusta, nämä olivat lähinnä parakkityyppisiä majoitustiloja. Osittain linnakkeen väkitukeutui myös kylän taloihin. Linnake ei sotavuosina joutunut osallistumaan juurikaan taistelutoimintaan. 



 Piikkilanka muistuttaa linnakkeen ajoista. 


Tykkiasemassa on tällä hetkellä sekä jousitettu että jousittamaton makuupaikka. 



Maisemien ohella kannattaa katsoa myös jalkoihinsa. 


Syksyllä 1941 linnakkeella sattui eräs episodi. Vartiomiehet havaitsivat lähisaarella liikettä, ja asiaa lähdettiin tutkimaan. Osoittautui, että sinne oli haaksirikkoutunut neuvostoliittolainen moottoritoprpedovene, joka oli lähtenyt Leningradista määränpäänään Hanko. Konerikon myötä alus oli ajelehtinut päiväkausia ja joutunut suomalaisten ilmahyökkäyksien kohteeksi. Alukselta pidätettiin viisi neuvostosotilasta, näiden ohella kyydissä oli neljä ruumista. Yksi miehistön jäsen, oletettavasti aluksen kapteeni, oli surmannut itsensä. Kaksi miestä oli kuollut pommituksissa ja yksi upseeri oli surmattu omien toimesta tämän vastustellessa antautumista. Vangit kuljetettiin Turkuun kuulusteluihin, alus puolestaan päätyi Merivoimille ja sai sittemmin nimen Vasama.

 Näin kurjalta se päivä sitten tosiaan näytti :) 





 Borstössä on tilava vierasvenelaituri, kylän rannan laiturit sen sijaan ovat yksityisiä. 


 Puolilta päivin olikin aika lähteä kotia kohti. Melkein, siitä seuraavalla kerralla hippusen lisää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti