tiistai 17. joulukuuta 2013

Katse itään päin

Tämä on nyt mennyt muinaiskuvapainotteiseksi, ja sama tahti jatkuu yhä edelleen. 

Useimmat linnakkeistamme sijaitsevat saarilla, joissa ei ole ollut siviiliasutusta. Mukaan mahtuu kuitenkin jonkin verran poikkeuksiakin. Utö lienee näistä se tunnetuin, eli saarella oli asuttu jo pitkään ennen kuin venäläiset keksivät askarrella sinne linnakkeen. 

Itäisellä Suomenlahdella, jossa rannikkotykistö oli monessa rähinässä mukana, yksi aktiivisesti käytetty siviilien asuttama tukeutumispaikka oli upea ja idyllinen saaristokylä: Haapasaari! Kylä lienee tässä yhteydessä vähän suppea määritelmä, sillä Haapasaari oli oma kuntansa vuoteen 1974 asti. Toki kuntaan kuului lukuisia muitakin saaria. Lisämeriittiä  Rannikkotykistökunnaksi tulee vielä Rankin suunnalta, joka oli nelisenkymmentä vuotta osa Haapasaaren kuntaa.

Huonosti ei sijoitu Korppookaan, jossa oli samaan aikaan linnake Alskärissä, Utössä, Bokullassa ja Gyltössä. Houtskarikaan ei kalpene pahasti tässä listauksessa: Lökholm (alias Havträsk), Berghamn ja Jungfruskär. Tässä vaiheessa joku ympyröi Helsingin, sillä siellä linnakkeita oli vaikka muille jakaa (kuten nyt on siis käynytkin: omistuspohja on tänä päivänä aika laaja). Mutta jos mitataan linnaketiheyttä per kunta asukasmäärään suhteutettuna, ei Helsinki tällä kertaa pokkaa ykköspaikkaa.   

Jos taasen tarkastellaan tänä päivänä eri kunnissa toimivia linnakkeita, näyttää rannikkotykistön sydänkäyrä pelkkää viivaa. Ei anneta sen lannistaa, vaan pidetään perinteitä yllä !

Ja jos tarkastellaan asiaa kuntatasolla, niin linnakkeiden ohella kunnatkin ovat kadonneet.
Paitsi Helsinki. Ainakin toistaiseksi se on yhä tallella :)  


Haapasaari silloin muinoin, kuvat on  otettu abouttiarallaa 1940-luvun alkupuolelta. Vanhan herran albumissa ei näille ollut merkittynä minkäännäköistä vuosilukua. Alempi kuva on ottetu ylemmässä kuvassa näkyvästä puokista (rakennettu 1862).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti